Vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se sa mnogo nedoumica kada na izbor dođe hrana za psa ili hrana za mačku, sa različitim vrstama hrane i dostupnih sastojaka. 
Postoji niz pitanja koja muče vlasnike pasa i mačaka, svaki proizvođač ima priča svoju priču, a vlasnici ostaju zbunjeni šta da odaberu ili tačnije kako da odaberu hranu za svoje mezimce.
Ovde pomažemo da razjasnimo neka od uobičajenih pitanja vlasnika kućnih ljubimaca i da im pomognemo da naprave pravi izbor.

11.01.2022.
1. Da li je starost mog ljubimca bitna kada je u pitanju hranu koju biram za njega?

Mačići i štenci imaju različite potrebe u ishrani od odraslih mačaka i pasa. Na primer, mladi kućni ljubimci treba da jedu energetski jaču hranu, sa  više kalorija kako bi podržala njihov rast, koja je takođe bogata esencijalnim hranljivim materijama koje podržavaju njihov pravilan razvoj.

Kada birate hranu za kućne ljubimce, važno je utvrditi da li je vaš ljubimac završio rast. Zatim pogledajte etiketu hrane za kućne ljubimce za predviđeni životni period mačke ili pse, što obično ukazuje da je hrana za štenad i mačiće u razvoju, odrasle kućne ljubimce ili kućne ljubimce u svim životnim fazama.

Činjenica je, mačke su potpuno odrasle do 10-12 meseci starosti, ali za pse to varira po veličini. Najbolje je da se konsultujete sa svojim veterinarom kako biste utvrdili da li je vaš ljubimac potpuno odrastao i da li se može prebaciti na hranu za odrasle jedinke.

Mini i male rase pasa  ( do 10kg telesesne težine odrasle jedinke) svoj rast i razvoj završavaju sa navršenih dvaneaset meseci starosti, srednje rase pasa ( do 25 kg telesene težine) rast završavaju sa 14 meseci , dok velike i gigantske rase ( preko 25 kg telesne težine) rast i razvoj završavaju sa 17 meseci starosti. Do tog perioda jedu hranu za štence, posle toga za odrasle jedinke.
 
2. Šta treba da znam o različitim vrstama hrane za kućne ljubimce?

Sa toliko dostupnih opcija, korisno je znati neke ključne činjenice o različitim vrstama hrane za kućne ljubimce.
 
Vlažno, suvo i sveže

Vlažna, suva ili sveža hrana za kućne ljubimce može biti bezbedna, nutritivno uravnotežena opcija za mačku ili psa. Primarne razlike između vlažne i suve hrane za kućne ljubimce su procesi kuvanja i sadržaj vlage. Suva hrana za kućne ljubimce obično ima 10-12 procenata vlage, dok mokra hrana za kućne ljubimce sadrži 75-78 procenata vlage. Ako smatrate da Vaš ljubimac ne pije dovoljno vode, vlažna hrana za kućne ljubimce može podržati njegove ili njene potrebe za hidratacijom. Takođe je pogodnija za kućne ljubimce sa problemima na zubima.
 
Ako razmišljate o svežoj hrani, znajte da se ona mora držati u frižideru da bi se sačuvala svežina i kvalitet. Bez obzira na vrstu ishrane, treba da se uvede praksa i procedure kako bi se osiguralo da je ova hrana bezbedna i da obezbeđuje kompletnu ishranu. U suprotnom, može biti vrlo opasna po zdravlje kućnog ljubimca, kako zbog lošeg omera kvalitetnih, kompletnih hranljivih materija tako I zbog bezbodnosti svežine.
 
Organski i prirodni

Ako vaša porodica traži organsku ili prirodnu hranu za pse i mačke, znajte da su ti standardi blisko definisani od strane regulatora. Proizvođači hrane za kućne ljubimce i poslastica razvijaju organske proizvode prema istim pravilima koje je utvrdilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) koje poštuju proizvođači hrane za ljude. U okviru Nacionalnog organskog programa USDA (NOP), agencija razvija propise i smernice o organskim standardima i upravlja Nacionalnom listom dozvoljenih i zabranjenih supstanci.
 
Kada vidite hranu za kućne ljubimce označenu kao „prirodna“, znajte da postoje specifične smernice koje vam pomažu da odredite šta to može, a šta ne može značiti. Prirodnu hranu za kućne ljubimce definiše Udruženje američkih zvaničnika za kontrolu hrane (AAFCO) kao „hranu ili sastojak hrane dobijen isključivo iz biljnih, životinjskih ili rudarskih izvora, ali nije proizveden ili podvrgnut hemijski sintetičkim procesima i ne sadrži nikakve aditive ili pomoćna sredstva za obradu koja su hemijski sintetička, osim u količinama koje se mogu pojaviti u dobroj proizvođačkoj praksi.” Države koje koriste AAFCO model zakonodavstva će zahtevati od proizvođača hrane za kućne ljubimce da se pridržavaju ovih definicija i smernica.
 
Sirova hrana za kućne ljubimce

Da li razmišljate o sirovoj hrani za pse i mačke?
Imajte na umu da je tokom dvogodišnje studije koju je sprovela američka Uprava za hranu i lekove (FDA), agencija otkrila da je veća verovatnoća da sirova hrana za kućne ljubimce sadrži bakterije koje se prenose hranom, kao što su salmonela ili listerija, nego drugi oblici hrane za kućne ljubimce. Ljudi mogu biti izloženi ovim potencijalno opasnim bakterijama kroz korake kao što su rukovanje sirovom hranom ili lizanje od strane kućnog ljubimca. Proizvođači hrane za kućne ljubimce mogu preduzeti korake kao što je obrada pod visokim pritiskom (HPP) kako bi pokušali da kontrolišu prisustvo ovih bakterija. PFI snažno predlaže da se ljubitelji kućnih ljubimaca konsultuju sa svojim veterinarom pre nego što hrane mačke ili pse sirovom hranom.
 
Boje, ukusi i konzervansi

Boje, arome i konzervansi se mogu dodati hrani za kućne ljubimce da bi je na neki način poboljšali, bilo da je to kroz ukus, izgled ili rok trajanja. Ovi sastojci, zajedno sa drugim sastojcima koji se mogu dodati receptu za hranu za kućne ljubimce u funkcionalnu svrhu, regulisani su na državnom i saveznom nivou i priznati su kao bezbedni.
 
3. Koje sastojke treba da traže ljubitelji kućnih ljubimaca?

Proizvođači hrane za pse i mačke uzimaju u obzir raznovrsnu mešavinu sastojaka kada razvijaju recept za hranu za mačke ili pse kako bi osigurali da svaka porcija bude potpuna i uravnotežena, što znači da zadovoljava ukupne nutritivne potrebe kućnog ljubimca i obezbeđuje esencijalne hranljive materije na odgovarajućim nivoima. 

Da li vas zanimaju imena koja zvuče hemijski na listi sastojaka? 
Često su to vitamini i minerali uključeni u hranu za kućne ljubimce, za koje se zahteva da budu navedeni po njihovim tehničkim nazivima, za razliku od njihovih uobičajenih imena. Ali to nikako ne znači da su pod obavezno dobijeni veštačkim tj. hemijskim putem, naprotiv mogu biti dobijeni iz prirodnih izvora, prirodnim putem ali je obaveza da nose svoj tehnički naziv.

Sastojci koji se koriste u receptu će se razlikovati u zavisnosti od nutritivnog sadržaja, funkcije, potražnje potrošača i cena, ali sastojci hrane za kućne ljubimce su regulisani na državnom ili saveznom nivou. Dijagnostikovane alergije na hranu su relativno česte kod mačaka i pasa i najbolje se identifikuju pažljivom eliminacionom ishranom koju sprovodi veterinar.
 
4. Da li je važno kako se hrana za kućne ljubimce čuva kod kuće?

Ne zaboravite da je skladištenje hrane za pse i mačke važan deo bezbednosti hrane. Odgovarajući saveti za čuvanje hrane za kućne ljubimce uključuju proveru oštećenja na ambalaži pre nego što je donesete kući, držanje kesa i konzervi hrane za kućne ljubimce na suvom, hladnom mestu, odignuto od zemlje, uvek zatvarena originalna ambalaža i čuvanje van domašaja radoznale dece i kućnih ljubimaca.