Iako su studije otkrile potencijalnog krivca zašto je ovo voće toksično za kućne ljubimce, još uvek treba sprovesti dodatna istraživanja. Da biste bili sigurni, ne dozvolite svom ljubimcu da jede ovo voće.


14.10.2024.

Priča u kratkim tezama

  • Novo objavljeno istraživanje sugeriše da vinska kiselina koja se nalazi u grožđu može biti najverovatniji krivac toksičnosti grožđa kod životinja
  • Simptomi toksičnosti grožđa kod kućnih ljubimaca uključuju povraćanje, dijareju, bol u stomaku, anoreksiju i otkazivanje bubrega
  • Ako vaš ljubimac slučajno pojede više grožđa, nemojte čekati da se pojave simptomi. Pokušajte da izazovete povraćanje ili ga odmah dovedite veterinaru veterinaru

Grožđe je neobičan slučaj kada je u pitanju određivanje njegove bezbednosti za kućne ljubimce. Kod nekih kućnih ljubimaca, male količine grožđa, suvog grožđa, sultanije i ribizle mogu naneti velike zdravstvene probleme. Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA) priznaje da grožđe može biti toksično za pse, ali tačna mehanika još uvek nije poznata. S druge strane, postoje kućni ljubimci koji uopšte nisu pogođeni. Dakle, šta se tačno dešava ovde i koji su osnovni uzroci ovog fenomena? 2016. postojala je teorija da je pesticid na bazi fluora pod nazivom kriolit primenjen na vinovu lozu mogući izvor toksičnosti. Međutim, neki psi su se i dalje razboljevali čak i ako su konzumirali organsko grožđe. Sada postoje nova otkrića koja bacaju više svetla na ovo pitanje, jer je grupa veterinara možda otkrila izvor toksičnosti grožđa.

Vinska kiselina može biti izvor toksičnosti grožđa

U članku objavljenom u aprilu 2021. u časopisu Journal of American Veterinary Medical Association, veterinari/istraživači su istakli da vinska kiselina može biti krivac, na osnovu incidenta koji uključuje domaće testo napravljeno od kreme od tartara. Tipično, psi mogu razviti trovanje solju kada progutaju domaće testo ili ukrase od slanog testa. Prema intervjuu sa dr Kolet Vegenast, jednom od istraživača: „Trenutak prosvetljenja došao je sa spoznajom da su vinska kiselina i kalijum bitartrat jedinstveno prisutni u visokim koncentracijama u grožđu, i da su psi [pripadnici] vrste za koju se pokazalo da je osetljiva na vinsku kiselinu — sa akutnim zatajenjem bubrega prijavljenim u starijim studijama. Štaviše, količina vinske kiseline se razlikuje u zavisnosti od sorte grožđa, načina uzgoja i zrelosti. Ovo bi moglo da objasni zašto neki psi imaju različite ishode kada konzumiraju grožđe. Dodavanje verodostojnosti ovoj teoriji su velike količine vinske kiseline i kalijum bitartrata u tamarindama. U istom intervjuu, dr Vegenast je primetio da je Centar za kontrolu trovanja životinja (APCC) dobijao izveštaje o povraćanju i otkazivanju bubrega nakon što su kućni ljubimci konzumirali tamarind. Dok dokazi snažno ukazuju na vinsku kiselinu, akademski govoreći, još ništa nije dokazano. Još uvek treba uraditi još istraživanja kako bi se učvrstili početni nalazi. Da bi pružili kontrast, pokazalo se da vukovi jedu grožđe i naizgled ne pokazuju znake toksičnosti, kaže dr Isla Fishburn, biolog i zoolog za zaštitu prirode.

Podsetnik o vinskoj kiselini

  • Vinska kiselina se takođe nalazi u drugim namirnicama, kao što su soda bikarbona, tvrdi bomboni i tofu. Postarajte se da ih čuvate van domašaja vašeg ljubimca.

Znaci toksičnosti grožđa kod kućnih ljubimaca

„Grožđe, suvo grožđe, sultanije, ribizle i bilo koji proizvod koji ih sadrži nikada ne treba davati vašim ljubimcima. Ovo uključuje sok od grožđa, mešavinu sa suvim grožđem, hleb sa suvim grožđem i vino. Imajte na umu da neki proizvodi takođe mogu sadržati pastu od grožđica i/ili sok od grožđica, kao što su kolačići, hleb i određene proteinske pločice, koji takođe mogu biti toksični za vašeg ljubimca, pa obavezno pažljivo pročitajte etiketu proizvoda. Evo ključnih pokazatelja toksičnosti grožđa kod kućnih ljubimaca:

  • Povraćanje
  • Dijareja
  • Bol u stomaku
  • Anoreksija
  • Otkazivanje bubrega

Šta treba da uradite ako je vaš ljubimac slučajno pojeo grožđe?

Prema studiji objavljenoj u Interdisciplinarnoj toksikologiji, ako vaš ljubimac iznenada pojede grožđe ima vremena da dobijete pomoć. Međutim, to ne znači da treba da budete samozadovoljni i da odvojite vreme – svaki minut je bitan. Ako se iznenada nađete u situaciji da vaš ljubimac jede grožđe, evo šta treba da uradite:

  1. Pozovite svog veterinara za hitan savet.
  2. Ako ne možete odmah da odvedete psa veterinaru, a pojeo grožđe u poslednjih 30 minuta trebalo bi da izazovete povraćanje .
  3. Da biste to uradili, dajte 3% vodonik peroksida (2 mililitara po kilogramu telesne težine, ali ne više od 45 mililitara), a zatim aktivni ugalj. Da biste uneli vodonik peroksid, koristite špric bez igle i ubrizgajte tečnost u zadnji deo usta vašeg ljubimca. Vodonik peroksid možete dodati malo meda ili bujona da bi ga ljubimac lakše progutao. Povraćanje se obično javlja u roku od 15 minuta nakon primene.
  4. Kada vaš ljubimac povraća, odnesite ga svom veterinaru na agresivnu intravensku terapiju tokom naredna dva dana kako biste pomogli u rehidraciji i rehabilitaciji bubrega,
  5. Ako povraćanje nije izazvano, vaš veterinar će morati da izvrši ispiranje želuca da ukloni grožđe i pređe na korak 4.