Voće bogova ili Nar se može dodati u činiju vašeg ljubimca kao dodatak hrani ili se mešati u razne recepte za poslastice. Ako nemate pojma o ovom božanskom voću, u nastavku priče imaćete priliku da pročitate kako i u čemu vam ova voćkica može pomoći.

21.10.2024.

Priča u kratkim tezama:

  • Nar sadrži elagitanine, flavone i druga bioaktivna jedinjenja koja mogu mnogo da vam pomognu u nameri da ostanete zdravi.
  • U jednom istraživanju, otkriveno je daova božanska voćka poboljšava zdravlje srca kod pasa.
  • Vitamini i minerali u naru mogu pomoći vašem psu da bude zdraviji na različite načine,a neki do njih su: zarastanje rana, reformacija kostiju i oporavak mišića.
  • Kada kupujete nar, potražite voćku koja je teška za svoju veličinu, jer to ukazuje da je voćkica dovoljno zrela.





Nar (Punica granatum) je jedno od najstarijih voća poznatih čovečanstvu. Poštovan je u mnogim kulturama. Stari Grci su povezivali voće sa Persefonom, boginjom proleća, i verovali su da predstavlja život, regeneraciju i brak. U međuvremenu, hrišćani gledaju na nar kao na simbol plodnosti. Pored kulturnog značaja nara, drugi razlog njegove trajne popularnosti je i njegov nutritivni sadržaj. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je nar bogat raznim vitaminima, mineralima i drugim bioaktivnim jedinjenjima koja mogu dosta pomoći u očuvanju zdravlja.
Zanimljivo je da Nar može biti od koristi i za zdravllje vašeg ljubimca. Ovaj članak će vam pokazati kako ovo voće može koristiti vašem ljubimcu, kao i kako da odaberete savršenu voćkicu i kako da je pripremite za vašeg psa.

Moćna bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u ovoj božanskoj voćki

„Nar je možda jedno od najraznovrsnijih nutricionističkih voća koje možete ponuditi svom ljubimcu. Njegova kolekcija bioaktivnih jedinjenja, vitamina i minerala je veoma širokog spektra i može imati neverovatan uticaj na zdravlje vašeg ljubimca. Od kardiovaskularnog zdravlja do zdravlja mozga, a sve što treba je da dodate Nar u ishranu vašeg psa."

Nutritivno govoreći, postoji dobar razlog zašto je nar izdržao test vremena. Istraživanja su pokazala da je ovo voće bogato raznim bioaktivnim jedinjenjima koja utiču na zdravlje. Istaknuti primeri uključuju „elagitanine, hidroksicimetne kiseline, hidroksibenzojeve kiseline, flavone,, antocijanidin i konjugovane i nekonjugovane masne kiseline, fitosterole, vitamine i minerale.
Kako ovi hranljivi sastojci mogu posebno koristiti vašem ljubimcu?
U studiji objavljenoj u International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, psima kojima je nar dodat u ishranu imali su bolje zdravlje srca zahvaljujući svojim antioksidativnim i citoprotektivnim svojstvima, posebno u funkciji endotela.
Elagitanini su još jedno značajno bioaktivno jedinjenje u naru. Metabolišu se u urolitin A pomoću crevne flore, koja ima potencijal u suzbijanju ćelija raka. Studije na miševima su takođe pokazale da je urolitin A pomogao u poboljšanju kondicije, kao i indukovanoj autofagiji i povećanom klirensu amiloida-beta u neuronskim ćelijskim linijama.
Druga studija na miševima je otkrila da urolitin A može pomoći u održavanju optimalne težine povećanjem termogeneze masnog tkiva.

Ostali hranljivi sastojci koji čine ovu voćku božanskim voćem!

Nar ima vitamine i minerale koji ga čine primamljivom i veoma hranljivom voćkom. Jedna supena kašika može da obezbedi 12,8 miligrama kalijuma, 0,89 mikrograma vitamina K i 0,55 miligrama vitamina C.
Kalijum može pomoći mišićima, jer pomaže kod kontrakcije i opuštanja. Štaviše, kalijum takođe može pomoći u funkciji nerava.
Što se tiče vitamina K, poznato je da igra ulogu u koagulaciji krvi, što može pomoći u zgrušavanju krvi. Ovaj vitamin je takođe poznat po tome što utiče na reapsorpciju kostiju i održava odgovarajuću gustinu kostiju.
Vitamin C je takođe neophodan za kućne ljubimce, baš kao i za ljude. Iako psi mogu sintetizovati vitamin C u svom telu, dobijanje dodatnih količina iz hrane može biti dobro za njihovo zdravlje. Ovaj vitamin pomaže u održavanju pravilne imunološke funkcije i služi kao kofaktor za brojne enzime. Vitamin C takođe pomaže u očuvanju zdravlja kože i zarastanju rana.

Kako da odaberete i pripremite savršenu voćku sa svog ljubimca?

Odabir najboljeg nara iz prodavnice ilisa pijace je ustvari lak zadatak.
Evo tri stvari na koje treba da obratite pažnju:
  1. Oblik - Savršeno zreli nar nije okrugao. Umesto toga, potražite spljoštene, ugaone strane.
  2. Boja - Kora nara može biti od svetlo do tamnocrvene. Uprkos razlikama, znaćete da je Nar zreo zbog glatkoće i čvrstine kore.
  3. Težina — Uzmite nar u ruke, a on bi trebao da bude težak u odnosu na svoju veličinu, što znači da su semenke onda pune i sočne.
Ako nikada ranije niste otvarali nar, a ako to uradite na pogrešan način, to vas može dovesti do velikog nereda i mogućeg gubitka određenog dela voćke.
Evo jednostavne tehnike koja će vam pomoći da otvorite, a ne izgubite pola Nara:
  • Izrežite kvadratić u kraju voćke gde je svet. Trebalo bi da bude dovoljno dubok da se oljušti ljuska.
  • Uklonite kvadrat koji ste upravo isekli, tako da se semenke nara unutra vide.
  • Prođite nožem niz spoljašnju ljusku voća, prateći prirodne membrane koje razdvajaju svaki deo.
  • Prstima odvojite svaki deo nara.
Nakon što isečete nar, sledeći deo je jednostavno da nagradite vašeg ljubimca semenkama, koje se ponekad nazivaju "dragulji" ili arils. Neki psi vole kiselkast ukus i hrskanje semenki nara, pa probajte rpvo da li je vaš pas jedan od takvih. Dnevno je dovoljnja kašikica Nara na na svakih 5kg telesne težine vašeg ljubimca.
Ako imate mačkukoji bi rado jela nar, takođe je bezbedno da joj date da pojede.
Ukoliko pas neće da jede čist Nar, uvek ga možete pomešati sa njegovom hranom. Samo obratite pažnju na smernicu gde poslastice treba da budu ne više od 10% dnevnog unosa hrane vašeg ljubimca.

Problemi u industriji i uzgajanju Nara


Prema izveštaju, održivost industrije nara nije pozitivna. Problemi uključuju upotrebu pesticida, visoke zahteve za navodnjavanjem i nizak prinos zemljišta.
Postoji šansa da je nar koji kupujete poprskan insekticidima. Ako je moguće, potražite organski nar koji nije prskan i koji se uzgaja korišćenjem održivih metoda. Kada kupujete Nar obavezno pitajte kako se uzgaja kako biste znali šta ulazi u telo vas i vašeg ljubimca.
Ako nema dostupnih organskih sorti, i to je u redu. Samo se pobrinite da temeljno operete voćku pre nego što njom nahranite svoju porodicu, uključujući i svoje kućne ljubimce.