Obično se dodaje u salate, ovo hrskavo i osvežavajuće povrće se sastoji od 95% vode i može osvežiti i rehidrirati vašeg ljubimca nakon dugih šetnji i fizičke aktivnosti.


14.10.2024.


Priča u kratkim tezama

  • Krastavci se sastoje od 95% vode, što može pomoći u ublaživanju žeđi vašeg ljubimca tokom vrelog letnjeg dana ili naporne fizičke aktivnosti.
  • Takođe sadrže različite hranljive materije koje mogu pomoći u održavanju zdravlja vašeg ljubimca, kao što su vitamin K, vitamin C, beta-karoten i kukurbitacin, koji ima svojstva u borbi protiv protiv raka.
  • Komercijalno uzgajani krastavci obično sadrže pesticide, pa kupujte organske ili ih operite u tekućoj hladnoj vodi ili u 2% rastvoru slane vode.

Posle celog popodneva igranja na suncu, bez sumnje vaši kućni ljubimci dolaze kući gladni i žedni, verovatno tražeći ukusnu poslasticu. Kriške svežeg krastavca su idealna poslastic akou im možete dati!

Krastavci se sastoje od 95% vode, što može pomoći u ublaživanju žeđi vašeg ljubimca tokom vrelog letnjeg dana. Različiti faktori kao što su vlažnost, temperatura i kondicija vašeg psa mogu uticati na njihovu sposobnost da se ohlade, a davanje nekoliko kriški krastavca vašem ljubimcu  je jednostavan način da se poveća njihov unos tečnosti. To je jedna od grickalica koja vašeg ljubimca najviše rehidrira.

Ali zabava tu ne prestaje – uz malo kreativnosti, krastavci se takođe mogu dodati u ishranu vašeg ljubimca.

Fitonutrijenti u krastavcima mogu poboljšati zdravlje vašeg ljubimca


Detaljno proučavanje krastavaca dalo je neke zanimljive rezultate. U studiji iz 2010., na primer, istraživači su otkrili da krastavci poseduju fitonutrijente koji sadrže svojstva uklanjanja slobodnih radikala iz organizma i svojstva analgetika u istraživanju na životinjama.

Ako sagledamo opširnije, krastavci sadrže kukurbitacin, koji ima antikancerogen, antiaterosklerotički i antidijabetički potencijal. Viteksin je pronađen i u krastavcima, za koji je studija iz 2013. godine primetila da ima „antioksidans, antikancerogen, antiinflamatorni, anti -hiperalgetički i neuroprotektivni efekat."

Jasno je da fitonutrijenti u krastavcima mogu pomoći u jačanju zdravlja vašeg ljubimca, ali da li ste znali da oni mogu pomoći da i dah vašeg ljubimca bude svež? Prema nutricionistkinji Keri Glasman, voda u krastavcu može pomoći da se isperu ostaci hrane u ustima, a isti efekat se može primeniti i na vašeg ljubimca.

Vitamini i vlakna u krastavcu mogu očuvati zdravlje kućnih ljubimaca


Krastavac sadrži različite hranljive materije koje mogu očuvati zdravlje vašeg ljubimca. Par supenih kašika sadrži 0,73 mikrograma beta-karotena, 0,26 mikrograma vitamina K i 0,04 miligrama vitamina C.9

Beta-karoten je fitonutrijent koji može pomoći u održavanju pravilnog vida kod pasa, zajedno sa drugim karotenoidima. Pored toga, može pomoći u poboljšanju imunološkog odgovora kod starijih pasa, prema studiji objavljenoj u Journal of Veterinary Internal Medicine.

Što se tiče vitamina C, životinjama je potreban isto koliko i ljudima. Prema studiji objavljenoj u Canadian Journal of Veterinary Research, vitamin C deluje kao „kofaktor za enzime uključene u biosintezu kolagena, karnitina i norepinefrina.“ Vitamin C ima antioksidativne sposobnosti, kao i funkcije za jačanje imuniteta. U međuvremenu, životinjski modeli su pokazali da je vitamin K kofaktor za metabolizam kostiju i koagulaciju krvi.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, vlakna su prisutna u krastavcu, koja dolazi sa 0,008 grama na svake dve supene kašike. Prednosti vlakana za ljudsko zdravlje su višestruko hvaljene, a zadivljujuće je to što vaš ljubimac može uživati u toj koristi takođe. Prema studiji objavljenoj u Research in Veterinary Science, vlakna:
    „… može da modifikuje crevnu mikrofloru podržavajući rast komenzalnih bakterija; smanjenje pražnjenja želuca, koncentracije holesterola u krvi, razblaživanje gustine kalorija u ishrani, kao i povećanje sitosti, stope uzimanja glukoze i izlučivanja fekalija…“

Kako bezbedno davati krastavce svojim ljubimcima?


Dezinformacije o zdravom voću, povrću, orašastim plodovima i semenkama obiluju internetom. To je zato što su internet stranice sve rizike (kao što je rizik od prekomerne konzumacije koja izaziva gastrointestinalne probleme ili gušenje prevelikim komadima ili košticama) označile kao „toksičnost“, što nije tačno, ali je uspelo da zbuni milione ljubitelja kućnih ljubimaca. Međutim...

„Istina je da su krastavci bezbedni za kućne ljubimce, sve dok ih pravilno pripremite i date u pravim količinama."

Važno je da isečete krastavce na komade veličine zalogaja kako biste bili sigurni da se vaš ljubimac ne uguši ovom hranom. Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA) kaže da su krastavci netoksični i za mačke, ali nemojte biti iznenađeni ako ih vaša mačka neće jesti jer su mačke isključivo mesožderi. Međutim, ako se vaša mačka ipak predomisli, možete je nahraniti sa nekoliko malih zalogaja ove hrskave hrane

Saveti za pripremu i hranjenje krastavaca


Kada kupujete krastavce, preporučujem da tražite sertifikovane organske dobavljače ili opcije bez prskanja kad god je to moguće.

Ako ne možete da nabavite organski krastavac za sebe i svoj ljubimca, sledeća najbolja strategija je pranje običnih krastavaca u tekućoj hladnoj vodi, što može pomoći u uklanjanju 75% do 80% pesticida sa krastavca. Dok pranje krastavaca sa 2% rastvora slane vode takođe može pomoći u uklanjanju većine ostataka pesticida.

Uz to, koji je najbolji način da nahranite svog ljubimca krastavcem kako bi mogao da dobije sve hranljive materije? Sirovo, naravno! Evo i dva saveta kako to možete da uradite:

  •     Kriške — Napravite kriške veličine zalogaja koje vaš ljubimac može lako da pojede.
  •     Ukras — Možete dodati komadiće krastavca kao „zdrave prelive“ u obrok vašeg psa.

Zapamtite da zdrave poslastice kao što je krastavac treba da čine manje od 15% dnevnog kalorijskog unosa vašeg ljubimca.