Fizičke i razlike u ponašanju između mačaka i pasa su očigledne. 
Ali, da li ste ikada razmatrali unutrašnje metaboličke razlike između mačaka i pasa? Po čemu se to hrana za pse razlikuje od hrane za mačke?

06.10.2022.
1. Mačke su obligatni mesojedi

Kao obligatni mesojedi, mačkama su potrebne hranljive materije koji se nalaze u sastojcima životinjskog porekla, kao što su meso mišića i organa, da bi preživele, te stoga se hrana za pse razlikuje od hrane za mačke. Ako recept za hranu za mačke ne sadrži sastojke životinjskog porekla, njegova formulacija mora biti pažljivo procenjena kako bi se osiguralo da i dalje zadovoljava nutritivne potrebe mačke.
Šta čini mačke drugačijima? 
Vremenom, kako su mačke jele životinje koje su već svarile i metabolisale neke esencijalne hranljive materije, mačke su izgubile metaboličku sposobnost da same pretvore neke hranljive materije u upotrebljiv oblik. Mačke koje danas poznajemo i volimo imaju skraćeni digestivni trakt i izmenjen kapacitet enzima jetre, za razliku od mesojeda kao što su psi.
Acana hrana za mačke je zanimljiva kombinacija koja sadrži meso organa i iznutrica koje su mački potrebne, dpk se i Acana hrana za pse pravi na sličan način i sadrži sve potrebne nutrijente i vitamine potrebne vašem psu.

2. Amino kiseline

Za razliku od pasa, mačke imaju veće potrebe  za proteinima u ishrani. A proteini se sastoje od aminokiselina, koje su gradivne materije u organizmu pasa i mačaka.
Jedna od najbitnijih aminokiselina za mačke je taurin ali na žalost mačke imaju ograničenu enzimsku aktivnost za proizvodnju taurina iz aminokiselina, kao što su metionin i cistein. Ako mačke ne dobijaju dovoljno visok nivo taurina, mogu razviti srčano oboljenje (dilatirana kardiomiopatija), može se razviti reproduktivna insuficijencija,mogu patiti od degeneracije mrežnjače dok kod mačića može doći do abnormalnog razvoja.
Arginin je takođe ključan za ishranu mačaka jer mačke mogu da koriste samo tu specifičnu aminokiselinu da naprave drugu aminokiselinu, ornitin, koja vezuje amonijak koji proizvodi telo kada razlaže protein. Amonijak je veoma toksičan, a prevelike količine mogu dovesti do smrti. Psi, međutim, mogu da prave ornitin na druge načine.

3. Masne kiseline

Esencijalne masne kiseline su hranljive materije koje se ne mogu sintetisati u dovoljnim količinama u telu kućnog ljubimca i moraju se dobiti hranom. Arahidonska kiselina nije  esencijalna masna kiselina, ali za mačke jeste, jer mačke ne mogu da je proizvedu, dok psi mogu. Inače da bi ste razumeli o čemu pišem, i da bi informacija bila potpuna, arahidonska kiselina nije esencijalna masna kiselina, međutim , ona postaje esencijalna ako je linoleinska kiselina deficitarna ili ako telo ne kože da konvertuje linoleinsku kiselinu. Neki sisari nemaju, ili imaju veoma ograničenu sposobnost konvertovanja linoleinske kiseline, tako da je arahidonska kiselina za njih esencijalna. Biljke stvaraju malo, ili ne stvaraju arahidonsku kiselinu, takve životinje su mandatorni (obligatni) mesojedi, a takva je naša mačka. 
Uloga Arahidonske kiseline je u stvaranju inflamatornog odgovora, drugim rečima  signalizira telu gde da pošalje eikosaonide( prostaglandin, prostaciklin, tromboksan) na oštećeno mesto , i podržava pravilnu funkciju gastrointestinalnog i reproduktivnog sistema, kao i održavanje pravilnog rasta kože.
 
4. Vitamini

Vitamini za pse i vitamini za mačke se takođe ponegde razlikuju. Mačke ne mogu proizvesti aktivni oblik vitamina A ili adekvatne količine niacina (vitamina B). Između ostalih funkcija, ovi vitamini su potrebni za održavanje zdravlja očiju i kože, kao i za pretvaranje ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju. Nasuprot tome, psi poseduju metaboličke procese za pretvaranje previtaminskih oblika ovih jedinjenja u njihove aktivne forme.
 
Mačkama je potrebna specijalno formulisana hrana
Gore navedene tačke uključuju samo neke od razlika između pasa i mačaka. Upravo zbog ovih činjenica postoje različiti nutritivni profili, kao i  za različite životne faze pasa i mačaka, što uključuje minimalne količine hranljivih materija potrebnih za potpunu i uravnoteženu ishranu. Proizvođači hrane za kućne ljubimce razvijaju recepte za hranu za mačke koji će zadovoljiti ove nutritivne zahteve za mačiće ili mačku. Uz odgovorno hranjenje, veterinarsku negu i vežbanje, svi ljubitelji mačaka mogu da preduzmu korake da podrže dug i zdrav život svojih ljubimaca.

Nadamo se da smo vam bar malo približili i razjasnili osnovne razlike u ishrani pasa i mačaka.