NAJOPASNIJI ŽVAKALICA ZA LJUBIMCA IKADA: SIROVA KOŽA!
Kako jedan od najpopularnijih štapića za žvakanje na planeti može biti toliko opasan za vaše ljubimce, pitate se? Većina pasa satima žvaće ovu poslasticu, i ne samo da ih to zaokuplja, već izgleda da traje zauvek.

13.10.2022.
Pa ako biste razumeli šta je bilo potrebno da se napravi ovaj toksični štap od „sirove“ kože, brzo biste razumeli u čemu je problem.
Osim horor priča koje ovih dana kruže društvenim mrežama, o kućnim ljubimcima kojima je potrebna hitna operacija nakon konzumiranja sirove kože, većina roditelja kućnih ljubimaca danas, posebno početnici, veruju da je ova žvakalica neka vrsta osušenog štapića od mesa.
Dozvolite nam da odmah razbijemo taj mit!

Štap od sirove kože nije nusproizvod goveđe industrije niti je napravljen od dehidriranog mesa. Umesto toga, sirova koža je nusproizvod „kožne industrije“, tako da je teoretski to žvakanje kože. Zvuči sjajno, zar ne?
„Proizvodnja sirove kože počinje cepanjem životinjske kože, obično od stoke. Gornje sloj je uglavnom štavljen i od njega se prave proizvodi od kože, dok unutrašnji deo, u svom „sirovom“ stanju, ide psima. 
Dakle, kako se ova koža, koja je zgodno umotana u lepe oblike, zapravo pretvara u te žvake od sirove kože?

Evo parafraziranog vodiča koji je objasnio ceo postupak pre nekoliko godina:
KORAK 1: Uobičajeno, stočna koža se otprema iz klanica u kožare na preradu. Ove kože se zatim tretiraju hemijskom kupkom kako bi se pomoglo „očuvanju“ proizvoda tokom transporta i kako bi se sprečilo kvarenje.
(Niko ne želi da kupi crni, pokvaren štap od sirove kože!)
Jednom u štavnici: koža se natapa i tretira ili rastvorom pepela-lužina ili visoko toksičnim receptom natrijum sulfida. Ovaj proces će vam pomoći da skinete dlake i salo koji su možda pričvršćeni za samu kožu.
(Ne, niko ne želi da vidi dlakavu kožu...)
Sledeći korak na ovom veličanstvenom putovanju, ove kože se zatim tretiraju hemikalijama koje pomažu da se koža „naduva“, što olakšava razdvajanje na slojeve.
Spoljni sloj kože se koristi za robu kao što su sedišta za kola, odeća, cipele, tašne, itd. Ali, unutrašnji sloj je potreban za pravljenje sirove kože. (Oh i druge stvari poput želatina, kozmetike i lepka!)

KORAK 2: Sada kada imamo unutrašnji sloj kože, vreme je da pređemo na fazu posle štavljenja! Kože se peru i bele rastvorom vodonik peroksida i/ili izbeljivača; ovo će takođe pomoći u uklanjanju mirisa pokvarene ili trule kože. Bonus!
(Istraživanje takođe pokazuje da se druge hemikalije mogu koristiti ovde da pomognu procesu izbeljivanja ako izbeljivač nije dovoljno jak.)

KORAK 3: Sada je vreme da ovi izbeljeni listovi ovog „kožnog nusproizvoda“ izgledaju ukusno! Dakle, ovde dolazi do procesa umetničkog slikanja.
„Podmazani, dimljeni i dekorativno nijansirani proizvodi mogu biti bilo koje boje (ili mirisa) ispod premaza (često veštačkih) boja i aroma. Mogu se čak i obojiti premazom od titanijum oksida kako bi izgledale bele i lepe na policama prodavnica kućnih ljubimaca.
Bezbednosni list sa podacima otkriva toksičnu konfekciju koja sadrži kancerogen FD&C Red 40, zajedno sa konzervansima kao što je natrijum benzoat. Ali praćenje efekata izlaganja hemikalijama je skoro nemoguće kada se radi o sporom trovanju niskim dozama.
U redu, sada kada su ove kože ofarbane, vreme je za završni proces.

KORAK 4: Neka traje zauvek!
Pošto FDA ne smatra ove žvakalice hranom, pa je zaista slobodno sve kada su u pitanju proizvođači ovih kožnih traka i proizvodi koje bi možda želeli da dodaju ovim poslasticama, kako bi oni trajali zauvek. Ovde se može dodati bilo koja vrsta lepka da se ovi loši momci nikada ne raspadnu.
Prilikom testiranja: olovo, arsen, živa, soli hroma, formaldehid i druge toksične hemikalije su otkrivene u sirovoj koži. Dakle, sa sigurnošću se može reći da se može koristiti i bilo koja vrsta lepka!
Konačno, vreme je da zapakujete i pričvrstite sve slavne marketinške etikete na proizvod.
Pogledajte upozorenje sitnim slovima koje je priloženo uz neke od ovih sirovih koža:
„Gušenje ili blokade. Ako vaš pas proguta velike komade sirove kože, sirova koža se može zaglaviti u jednjaku ili drugim delovima digestivnog trakta. Ponekad je potrebna operacija abdomena da bi se uklonili iz želuca ili creva. Ako se ne reši, blokada može dovesti do smrti."
(Oh, kako lepo...)
I eto ga! Sada je spreman za isporuku na police prodavnica gde se može kupiti za naše divne životinje.

Kako proaktivni veterinari misle o ovim žvakalicama?
Evo mišljenja svetski poznatog veterinara dr Karen Beker o ovom pitanju:
„Naziv 'sirova koža' je tehnički netačan. Tačnije ime bi bilo obrađeno-sakrij, jer koža uopšte nije sirova. Ali termin „sirova koža“ se zadržao.
Žvakanje od sirove kože počinje teško, ali kako vaš pas radi žvakanje postaje mekše, i na kraju on može da razveza čvorove na svakom kraju i žvakanje poprimi konzistenciju ljigavog komada ili žvakaće gume. I do tog vremena vaš pas ne može prestati da žvaće - postaje skoro zavisan.
U ovom trenutku više nema nikakve koristi od žvakanja za zube jer je postalo mekano i gnjecavo i u stvari, postalo je opasnost od gušenja i opstrukcije creva."
 
Istraga koju je sprovela organizacija Humane Society International navodi u svom izveštaju: „U posebno jezivom obrtu, kože brutalno zaklanih pasa na Tajlandu se mešaju sa drugim komadićima kože da bi se proizvele igračke za žvakanje od sirove kože za pse kućne ljubimce. Proizvođači su rekli istražiteljima da se ove igračke za žvakanje redovno izvoze i prodaju u američkim i evrospkim prodavnicama.