Sigurno ste primetili da Vam tokom leta ne prija ista hrana kao I tokom ostatka godine. Vaša težina Vam više smeta leti nego zimi. Isti je slučaj I sa Vašim ljubimcima. Topliji dani podrazmevaju da ljubimca morate hraniti drugačije nego kada je temperature umerena.

16.07.2020.

Obroci moraju biti češći t.j barem 2-3 puta na dan t.j ranije ujutro i kasnije uveče i moraju biti manji nego uobičajeno. Većina pasa sami regulišu količinu hrane dok ih manji broj jede koliko mu vlasnik da. Nikako hranu ne kvasiti sa vodom jer se ona zbog velikih vrućina brzo zagreje i dolazi do vrenja koje izaziva kvarenje hrane. Hrana postaje kisela i pas izbegava da je jede. Prolievi mogu u letnje doba biti nešto učestaliji i to je prvi znak da nešto sa hranom nije u redu.

Treba obratiti pažnju i na mesto gde se hrana čuva. To mora biti u zatvorenoj prostoriji po mogućstvu da je podrum ili neko mesto gde je temperatura niža kako ne bi došlo do kvarenja hrane. Hranu ne držati u džaku već tražiti od trgovca gde ste kupili hranu da vam da i kantu za čuvanje hrane. Ona je dobra iz prostog razloga što ima originalni poklopac koji sprečava ulazak muva, insekata, miševa i sprečava da hrana stajanjem gubi svoj miris i ukus.

Kad primetite da vaš pas ima proliv ili mekšu stolicu, obavezno ga staviti na post a umesto vode mu davati ohlađeni ruski t.j crni indijski čaj bez šećera. Ako to ne pomogne dati mu medicinski ugljen a ako ni tada proliv ne stane, odvesti psa kod veterinara jer svako dalje lečenje bez saveta veterinara bilo bi besmisleno. Pri tome ne smete dugo čekati jer pas prolivom gubi vodu i elektrolite iz tela pa može brzo dehidrirati što će izazvati nove probleme.