Ako vaš pas umaže šapice sa čokoladom, odmah se obratite svom veterinaru - čak i ako ne pokazuje nikakve simptome. Možda će izgledati potpuno normalno 4 do 5 sati nakon što se pošteno umusavio ovim divnim slatkišom, ali čokolada bi ga potencijalno mogla ubiti. Ne preživljavaju svi čak ni uz hitnu negu.
POSEBNO BUDITE OPREZNI KOD CRNE ČOKOLADE!

24.10.2024.

Priča u kratkim tezama:

  • Čokolada sadrži prirodne stimulanse kao što su kofein i teobromin, od kojih su oba toksična za kućne ljubimce. Psi su češće žrtve trovanja čokoladom nego mačke.
  • Male količine čokolade mogu uzrokovati velike probleme kućnim ljubimcima. Čokolada za kuvanje i crna čokolada su najčešći uzroci toksikoze kod pasa.
  • Simptomi trovanja čokoladom obično se pojavljuju u roku od 4 do 5 sati i mogu trajati 12 do 36 sati.
  • Prvo šte treba da uradite je da izazovete povraćanje i date aktivan ugalj i odmah pozovete svog veterinara.
  • Čak i uz hitnu veterinarsku negu, ne prežive svi kućni ljubimci, zbog čega vrlo važno držati čokoladu što dalje od pasa.



Čokolada se pravi od prženih semenki kakao drveta. Seme ima određena svojstva koja mogu biti toksična za pse i mačke, uključujući kofein i teobromin, koji su prirodni stimulansi. I teobromin i kofein stimulišu centralni nervni sistem i srčani mišić. Oni takođe opuštaju glatke mišiće, posebno mišiće bronhija, i povećavaju proizvodnju urina u bubrezima. Psi su češće žrtve trovanja čokoladom nego mačke, jer psi vole stvari slatkog ukusa, a za početak su uglavnom neselektivni jedači, osim onih veoma razmaženih koje ne možete naterati da jedu ništa sem najfinijeg mesa. Istraživanja su pokazala da su psi posebno osetljivi na teobromin u poređenju sa drugim domaćim životinjama. To je zato što psi veoma sporo metabolišu tu supstancu, što znači da ostaje u njihovom krvotoku neobično dugo. Ovo može važiti i za mačke, ali pošto se mačke obično ne predoziraju čokoladom, nema mnogo istraživanja o toksikozi kod mačaka.

Koliko čokolade je dosta da se pas otruje?

Čak i male količine čokolade mogu izazvati neželjene reakcije kod pasa. Čokolada za kuvanje i tamna čokolada su najčešći krivci trovanja, ali drugi izvori uključujući  peciva, espreso zrna, keks preliven čokoladom i namazi od kakao zrna. Iako se obično ne dešava ova vrsta trovanja, najgori od najgorih je suvi kakao prah, koji sadrži najveću količinu teobromina po gramu - 1g teobromina u 35g kakaoa  u odnosu na crnu čokoladu od 450 miligrama na 35g.
Ukoliko se vaš ljubimac dočepa crne čokolade, čistog kakaoa ili čokolade za kuvanje, ne postavljajte pitanje koliko je dovoljno da se otruje, jer je to veoma malo sa obzirom na udeo teobromina u njima. Sa mlečnom čokoladom je to malo veća količina sa obzirom da je udeo kakaoa mnogo manji, dok u beloj čokoladi uopšte nema teobromina.
Opasna doza teobromina je od 200mg po kilogramu telesne težine!

Simptomi trovanja čokoladom kod pasa i mačaka


Klinički znaci trovanja čokoladom se možda neće pojaviti i do nekoliko sati nakon što je vaš pas pojede. Međutim, početak simptoma se obično javlja u roku od 4 do 5 sati i traje 12 do 36 sati. Znaci trovanja čokoladom obično brzo napreduju. Smrt od respiratorne i/ili srčane insuficijencije može nastupiti i do nekoliko dana nakon konzumiranja čokolade. Doza od 250 do 500 miligrama teobromina po kilogramu telesne težine smatra se potencijalno smrtonosnom dozom za pse; smrtonosna doza kod mačaka počinje od oko 200 miligrama po kilogramu telesne težine. Simptomi mogu uključivati povraćanje, dijareju, povišenu telesnu temperaturu, pojačane refleksne reakcije, krute mišiće, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska i napade. U veoma teškim slučajevima može doći do slabosti, kome, srčane insuficijencije i smrti.

Dijagnostikovanje toksičnosti čokolade


Vaš veterinar će želeti da obavi fizički pregled i uradi detaljnu analizu krvi, elektrolitski panel i analizu urina - sve to može pomoći da se utvrdi da li postoji predoziranje čokoladom ili kofeinom. Krv vašeg ljubimca se takođe može testirati na koncentraciju teobromina, a treba uraditi elektrokardiogram (EKG ili EKG) kako bi se proverile abnormalnosti srčanog ritma. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo čokoladu, odmah ga odvedite veterinaru. Na putu, pokušajte da ga držite mirnim kako biste sprečili da simptomi prebrzo eskaliraju.

Kako lečiti psa nakon trovanja čokoladom


Vaš veterinar će verovatno odmah izazvati povraćanje ako je čokolada nedavno progutana. Aktivni ugalj se takođe može dati da spreči ili ograniči apsorpciju u krvotok. Cilj lečenja je sprečavanje dalje apsorpcije teobromina. Neophodni lekovi će se dati u zavisnosti od simptoma trovanja, koji mogu uključivati napade, respiratorni distres i/ili abnormalnosti srca. Intravenske tečnosti mogu ubrzati izlučivanje teobromina u urinu. Pored toga, vaš ljubimac će biti hidriran. Čak i uz hitnu veterinarsku intervenciju, kućnim ljubimcima može biti potrebno nekoliko dana da se oporave od trovanja čokoladom. I nažalost, ne preživljavaju svi, zbog čega je toliko važno da se svi oblici čokolade i proizvodi koji sadrže čokoladu pažljivo čuvaju van domašaja vašeg psa.

Toksična „čokolada“ koja se krije u vašoj bašti


Iako je većina vlasnika pasa svesna opasnosti od čokolade, mnogi ljudi ne shvataju da malč od kakao zrna koji se koristi za baštovanstvo takođe može biti fatalno toksičan. Malč od kakao zrna može se kupiti u većini baštenskih centara. Ima sladak miris, što je verovatno ono što privlači pse. Malč se pravi od ljuski kakao zrna, koje sadrže iste stimulativne supstance koje se nalaze u čokoladi: teobromin i kofein.
Budite veoma oprezni sa ovim baštenskim dodatkom!


Znaci toksičnosti malča od kakao zrna


Simptomi trovanja malčom od kakao zrna kod pasa uključuju bol u stomaku, povraćanje, dijareju, ubrzan rad srca, tremor mišića, napade i na kraju smrt. Rizik za vašeg psa zavisi od njegove veličine, koliko je malča progutao i nivoa teobromina u malču, koji uveliko varira u zavisnosti od brenda.
Štenci i psi malih rasa su u najvećem riziku. Na primer, ako vaš pas od 20kg pojede 50g malča od kakao zrna, verovatno će doživeti neke GI poremećaje kao što su bol u stomaku, povraćanje ili dijareja. Ako pojede 100g, njegov otkucaj srca će se ubrzati. Sa 150g, mogao bi razviti napade, a gutanje 250g ili više može se pokazati fatalnim. Ako znate ili sumnjate da je vaš pas pojeo malč od kakao zrna, odmah ga odvedite u kod svog veterinara ili u najbližu ambulantu za životinje. Verovatno će dobiti doze aktivnog uglja, infuziju, a veterinar će uraditi kontrolu tremora i praćenje rada srca. Tretman će se razlikovati u zavisnosti od toga koliko je malča progutala, kada je pojela i njenih simptoma. Na sreću, većina pasa se potpuno oporavlja uz odgovarajući tretman. Pošto se, pored stimulativne toksičnosti, malč od kakao zrna često tretira pesticidima i plesni koja proizvodi mikotoksine, preporučujemo da u potpunosti preskočite ovu vrstu malča. Umesto toga, odlučite se za potpuno bezbedan malč poput proizvoda na bazi kedra.